خواص دارویی گیاه گشنیز

۱۴ مهر ۱۳۹۴ | 1,287 بازدید

فیس بوک توییتر گوگل پلاس نظرات
گشنیز

گشنیز یک گیاه سنتی است و یکی از مواردی بوده که بقراط و دیگر پزشکان یونانی برای اهداف دارویی از آن استفاده میکردند. رومی ها نیز از آن به عنوان یک ادویه رایج استفاده میکردند، بعدها به آمریکا آورده شد و به علت داشتن طعم مطبوع برگ هایش مورد استفاده قرار گرفت. گشنیز و تخم گشنیز از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است.

از آنجایی که دانه های گرد، کوچک و مطبوع این گیاه با خشک کردن و فریز کردن عطر خود را از دست میدهند بایستی به صورت تازه استفاده شوند.

خواص درمانی گشنیز

از دانه های گشنیز آماده شده به عنوان کمک کننده به هضم غذا و درمان بیماری های معده استفاده می شود. در طب چینی هندی و اروپایی اغلب تخم گشنیز را با دانه های دیگری مثل هل، رازیانه و زیره سیاه ترکیب میکردند.

از دم کرده تخم گشنیز می توان یک چای دارویی درست کرد که این چای برای تسکین به هم خوردگی معده ، درمان سوء هاضمه، از بین بردن نفخ شکم، تخفیف ناراحتی های معده و تحریک اشتها مفید است.

از گشنیز گاهی اوقات به عنوان ملین برای درمان یبوست و گاهی برای درمان اسهال استفاده می شود. همچنین از تخم گشنیز می توان برای ملایم کردن بوی بد دهان و به عنوان دهان شویه استفاده کرد.

روغن های معطری در گشنیز وجود دارند که محرک هضم غذا هستند، این روغن ها شامل لینالول و دیگر ترپنوئیدهای مهم هستند.

تخم گشنیز همچنین شامل فتالیدها و پلی استیلن ها می باشد این مواد فیتوشیمیایی به طور معمول در گیاهانی که متعلق به خانواده جعفری هستند وجود دارند که بدن را در برابر سرطان ها محافظت می نماید. آن ها همچنین شامل مقادیر اندکی از کومارین هستند که خاصیت رقیق کنندگی خون دارند. گشنیز همچنین شامل ترکیبات آنتی اکسیدان و خاصیت ضدالتهابی می باشد.

حتما بخوانید :   زیباجو : سرطان پستان، لیموترش بخوریم یا نه؟/ کلیپ

استفاده از گشنیز به عنوان یک گیاه، کاملاً بی خطر می باشد و هیچگونه عوارض جانبی و تداخلی ندارد .گشنیز خیلی سریع طعمش را از دست می دهد برای همین باید در یک محفظه تیره در جای خشک، خنک و تاریک نگهداری شود. بهتر است دانه ها در هنگام نیاز آسیاب شوند.

چند فرمول دارویی

برای بر طرف کرن درد دندان:
۱۰ گرم تخم گشنیز را در چهار لیتر آب بریزید و بگذارید بجوشد تا حجم آن به یک لیتر برسد. آن را کمی سرد کنید و در دهان مزه مزه کنید تا درد دندان بر طرف شود.

بر طرف کردن بواسیر:
۱۰ گرم تخم گشنیز را بو داده تا قهوه ای رنگ شود. آن را پودر کنید و با مقداری سرکه مخلوط کرده و چند روز آن را بنوشید تا بواسیر بر طرف شود.

برای شستن دهان و دندان:
یک قاشق چایخوری پودر تخم گشنیز را در یک لیوان آب جوش ریخته ، به مدت ۵ دقیقه دم کنید. سپس آن را برای شستن دهان، دندان و گلو غرغره کنید.
نکته: مصرف به اندازه گشنیز هیچ گونه ضرری ندارد، ولی مصرف زیاد از حد آن باعث حالت مستی توام با خستگی شدید می شود و گاهی به خواب عمیق ، گنگی و بی حسی منجر می گردد.

منبع : تبیان


دیدگاه خود را ارسال کنید ( بدون دیدگاه )
لطفا این گزینه را تیک بزنید